...

ADD? Leef je leven op jouw manier

ADD leven op jouw manier, andere keuzes maken, leven op je eigen voorwaarden

Mijn ADD coach bij PsyQ ADHD voor volwassenen moest het vaak tegen me zeggen. Als je ADD hebt mag je best je leven anders inrichten dan andere mensen. Sterker nog: waarschijnlijk maakt dit jou én je omgeving een stuk gelukkiger en gezonder. Jarenlang voelde ik me raar en anders, tot ik ging beseffen dat anders zijn helemaal niet erg is.

Heb je ADD? Leef jouw leven op je eigen voorwaarden, met deze tips.

Het is niet zo belangrijk wat anderen vinden

Als ADD'ers zijn we vaak people pleasers, enorm gevoelig en vinden we het belangrijk wat anderen van ons vinden. Na een jaar ADD therapie en wat levenservaring kan ik je vertellen: het is helemaal niet zo belangrijk wat anderen vinden.

Neurotypicals hebben andere hersenen dan wij ADD'ers en daarmee andere behoeftes. Daardoor voelen zij zich anders, hebben ze een andere mening over dingen en maken zij andere beslissingen. Misschien snappen zij niet dat jij liever voor vrijheid en avontuur gaat, dan voor zekerheid en stabiliteit. Dat is oke, dat hoeven ze ook niet te snappen.

Uiteindelijk zijn we allemaal anders en mogen we zelf beslissingen nemen.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het ‘schijt hebben aan de wereld'? Dan kan ik je het boek The Subtle Art of Not Giving a F*ck, A Counterintuitive Approach to Living a Good Life geschreven door Mark Manson aanbevelen, hier beschikbaar als digitaal luisterboek.

Kies het werk dat bij jou en bij je ADD past

Als ADD'er pas je misschien niet bij een bedrijf waar je op maandag t/m vrijdag van 9-5 op kantoor moet zitten. Eerder schreef ik al een artikel over werk & ADD. Het is helemaal niet erg om andere keuzes te maken dan de mensen om jou heen, als dit goed voelt.

Laat het idee van ‘carrière moeten maken' maar lekker varen, want dit is niet het belangrijkste in het leven. Focus je liever op wat je wilt betekenen voor de wereld, wat jouw unieke kwaliteiten zijn en hoe je iets kunt bijdragen aan de maatschappij, op een manier die voor jou goed voelt.

Met part-time werken is trouwens ook helemaal niets mis. Als jij minder nodig hebt dan jouw vriendin met het grote koophuis en designer kleding en meubelen, waarom zou je dan niet één dag (of twee, of drie dagen) in de week besteden aan vrijwilligerswerk, het spelen van een muziekinstrument of tijd doorbrengen met je kinderen/neefje/dierbaren?

Je bent jong, gezond en fit. Waarom zou je bijna al je waardevolle tijd op een kantoor doorbrengen en pas gaan genieten na je pensioen? Dit heb ik nooit zo begrepen…

Zoals de meesten van ons, groeide ik op met het idee te moeten studeren om vervolgens een fullt-time vaste baan te krijgen, carrière te maken en een huis te kopen. Al op jonge leeftijd voelde ik dat dit niet was wat ik wilde. Uit verschillende beroepskeuzetesten kwamen niet-reguliere beroepen naar voren zoals muzikant, acteur, verleidster, creatief entertainer en goeroe (ja echt! dit was de Myers Briggs test). Zie resultaten van de Myers Briggs test:

ADD myers briggs uitslag
Myers Briggs uitslag, in 2010 en 2019 dezelfde resultaten. Dus ik word toch maar GOEROE 😉

Stiekem wilde ik altijd al ondernemen en dingen creëren. Toch was de aangeleerde mindset van ‘je moet geld verdienen en het maken in het leven' op dat moment sterker dan mijn wens naar vrijheid, creativiteit, afwisseling en het worden van een verleidelijke goeroe. 😉

Tot mijn ADD coach me heel vreemd aankeek. ‘Maar als je het zo wil, dan ga je dat toch gewoon zo doen?', zei ze, met een blik van ‘what the f*** is jouw probleem, dat is toch logisch?'
Een paar maanden later vertrok ik naar Nieuw Zeeland, met als enige plan een busje kopen, die omtoveren tot campervan en geld verdienen onderweg.

Natuurlijk kreeg ik wat weerstand van mijn omgeving. ‘Je hebt helemaal geen geld, hoe ga je dat nou doen?' en ‘Je kan hier nieteens werk vinden, hoe ga je dan in Nieuw Zeeland geld verdienen?'.
Ik heb het toch gedaan, zonder een moment spijt te hebben gehad. Wat was de reis geweldig, het heeft mijn leven veranderd! Ik heb zoveel geleerd, over mezelf maar ook over het leven.
Sinds deze reis leef ik mijn leven op mijn eigen voorwaarden. Ik ben voor mezelf begonnen en ik werk vanaf de mooiste plekken ter wereld.

En nee, ik heb geen huis gekocht en ik bouw geen traditioneel pensioen op. Ik heb mijn eigen manieren gevonden om iets op te bouwen voor later.

ADD werken op mooie plekken, locatie onafhankelijk, op mijn eigen manier

Skip die verjaardag als je overprikkeld bent – stop being a people pleaser

Zelf vind ik het best lastig om in een stad te wonen, niet alleen vanwege de drukte op straat en in supermarkten, maar ook vanwege de sociale contacten. Ik ben super blij met al mijn sociale contacten – mijn vrienden/familie zijn één van de weinige redenen waarom ik in een stad woon – maar met die sociale contacten komen sociale verplichtingen.

Heb je teveel sociale gelegenheden in een weekend en raak je overprikkeld? Skip die verjaardag (natuurlijk wel met korte uitleg)! Een échte vriend, vriendin of familielid begrijpt dit. Stuur een lief kaartje of spreek het weekend daarop af om samen wat leuks te gaan doen.

Een vriendschap valt of staat niet bij die ene verjaardag die je mist. Het is (voor iedereen) belangrijk om jezelf op de eerste plaats te zetten. Je kunt wel van hot naar her rennen om iedereen tevreden te houden, maar daar word je geen fijner en gelukkiger persoon van.

Dit geldt natuurlijk ook voor andere activiteiten. Stop being a people pleaser, zet jezelf altijd op de eerste plaats.

Wees open en eerlijk over je ADD

Je hoeft niet van de daken te schreeuwen dat je ADD hebt, maar mijn ervaring is dat je het beste open en eerlijk kan zijn tegen de mensen die dichtbij je staan. Door open en eerlijk te zijn over je ADD – zonder het als excuus te gebruiken – creëer je begrip.

Tijdens mijn studie kreeg ik bijvoorbeeld extra tijd voor mijn scriptie, omdat ik in die periode aan het experimenteren was met ADD medicatie en het niet altijd goed met me ging. Tegenwoordig ben ik zelfs open richting klanten, want inmiddels weet ik dat de ADD vooral voordelen heeft voor de klant (ik kan me bijvoorbeeld hyperfocussen, out of the box denken, ik ben flexibel en kan me goed inleven in doelgroepen).

De vraag of jij op je werk open en eerlijk over je ADD moet zijn kan ik niet beantwoorden, dit moet je zelf bepalen. Wanneer je goed bent in je werk maar tegen bepaalde dingen aanloopt, kun je dit bespreken met je werkgever. Een goede werkgever denkt met je mee. Zorg wel dat je zo'n gesprek aangaat wanneer je in je kracht staat. Voel je je zwak en onzeker? Dan zou ik ervoor kiezen om eerst een gesprek aan te gaan met een coach of psycholoog.

Heb jij ADD en al stappen gezet richting een leven op jouw voorwaarden?

Zelf ben ik best tevreden over hoe ik mijn leven inricht. Heb jij ook stappen gezet in het bepalen van jouw eigen richting, zodat je je leven gaat leiden op jouw manier? Ik ben heel benieuwd, laat het me weten in de comments.

Hey, mooi brein!

Verlang jij naar rust in je hoofd en plezier en betekenis in je leven? Volg ons in social medialand en ontdek nog meer tips, verhalen en een bron van inspiratie voor jouw unieke brein. In onze community komen creatieve, eigen-wijze en unieke breinen samen om te ontwarren, ontdekken en samen te groeien. Deel jouw ervaringen en verhalen, stel een vraag en vind antwoorden van experts en ervaringsdeskundigen. Ontdek je ware ik, omarm de chaos en geniet van de avonturen van ons dwalende brein.

Over de auteur

2 gedachten over “ADD? Leef je leven op jouw manier”

 1. Goedenavond,
  Ben al jaren op zoek naar de juiste rust voor de add die ik heb.
  Hoop nu eindelijk via deze site wat te vinden.
  (Neem al 20 jr allerlei rusttabletjes, laatste jaren ook vitamineen etc)
  Ook sport ik vrij veel. Maar met beperkt resultaat.
  Ook heb ik het overdag te druk met wel rustmomenten.

  Tot schrijfs,

  Susan Veeninga

  1. Hi Susan, wat leuk dat je onze website hebt gevonden! Ik hoop dat je hier inspiratie opdoet om meer rust in je hoofd en leven te gaan creëren. En dat je genoeg van jezelf gaat houden om wel die rustmomenten in te bouwen, ondanks de drukte. Ben je al lid van onze community? Het lijkt me leuk om je daar te zien!
   Liefs,
   José

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang onze nieuwsbrief en ontdek tips, verhalen en wijsheden voor een fijn leven met jouw Wandering Mind

Mis niets!

15585
Scroll naar boven